Wet bodembescherming
De Wet bodembescherming (Wbb) stelt regels om de bodem te beschermen. In de Wet bodembescherming (Wbb) is daarvoor de zorgplicht neergelegd. Deze verplicht bij bodem- en grondwaterverontreiniging tot het nemen van alle maatregelen die redelijkerwijs kunnen worden verlangd.
Op ieder die op of in de bodem handelingen als bedoeld in de artikelen 6 t/m 11 Wbb verricht, rust de verplichting om te zorgen dat door die handelingen de bodem niet wordt verontreinigd. Om daaraan te kunnen voldoen, heeft de overheid instrumenten en informatie beschikbaar gesteld waarmee eenvoudig tot voldoende voorzieningen en maatregelen wordt gekomen.
Voorbeelden zijn de Nederlandse Richtlijn Bodembescherming en de Richtlijnen en Protocollen die worden ingezet bij aanleg, inspectie en reparatie van voorzieningen en tankinstallaties.
Als toch een verontreiniging optreedt moet men maatregelen nemen om de verontreiniging zoveel mogelijk ongedaan te maken.
Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB)
Bedrijven in Nederland gebruiken veel verschillende stoffen. Veruit de meeste van deze stoffen horen niet in de bodem thuis. Bij bedrijfsmatige activiteiten, waarbij het risico bestaat dat deze stoffen in de bodem terechtkomen, moet een bedrijf zijn bodem beschermen tegen die stoffen. De Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB) beschrijft of en zo ja, hoe een bedrijf dit moet doen.
De NRB is een harmoniserend instrument voor de beoordeling van de noodzaak en redelijkheid van bodembeschermende maatregelen en voorzieningen. De richtlijn geeft voor bodembedreigende bedrijfsmatige activiteiten een beschrijving van geschikte combinaties van voorzieningen en maatregelen (cvm).
Deze zijn gebaseerd op de stand der techniek die is vastgelegd in kennisdocumenten en beoordelingsrichtlijnen. In de NRB staat het begrip ‘verwaarloosbaar bodemrisico’ centraal. Voorzieningen en maatregelen moeten een verwaarloosbaar bodemrisico realiseren voor de duur van de bedrijfsmatige activiteiten.
Download NRB 2012 (pdf, 1.5 MB)
Bodem+
Bodem+ streeft naar een duurzaam gebruik van het bodem- en grondwatersysteem. Zij vormen daarbij een schakel tussen beleidsvorming door ministeries en de uitvoeringspraktijk van provincies, gemeenten en waterschappen, bijvoorbeeld door het aanbieden van een praktijkgerichte vertaling van beleid, de introductie van instrumenten en het vervullen van een vraagbaakfunctie.
Infomil
Kenniscentrum InfoMil is de plaats waar de informatie over omgevingswet- en regelgeving wordt gebundeld en verspreid. Het is de plaats voor informatievoorziening en kennisuitwisseling tussen de beleidsmakers van ministeries en de beleidsuitvoerders bij provincies, gemeenten, waterschappen en milieudiensten. Het biedt praktische ondersteuning bij uitvoering van omgevingsbeleid.